HOUBOVÝ DEN

27.09.2016 10:53

Letošní školní rok si pro nás, 5. B, ze Základní školy Louny, Školní ulice, paní Novotná, její maminka paní Voráčková - alias Babička J, paní Houšková a manželé Houškovi starší, připravili akci, bohužel již poslední podzimní, tentokráte Houbový den na Markvarci. Připojily se k nám i maminky paní Dolejšová a paní Hodková.

             Den 22. 9. 2016 jsme začali brzy ráno, před osmou hodinou ranní jsme odjížděli vlakem směr Konětopy, v Hřivicích byla výluka, tak jsme jednu zastávku museli jet autobusem. Po příjezdu na místo jsme šli krásnou procházkou, asi 3 km pěšky lesem, během které jsme marně hledali houby (nenašli jsme ani jednu L), posvačili jsme na kládách a nasbírali mnoho přírodnin (šišky, mechy, větvičky), ale i ochutnali špendlíky.  Paní Voráčková nám cestou vyprávěla mnoho zajímavých příhod z okolí, o místě zvaném Domeček - ukrytém hluboko v lese, o básničce Moje cestička, která je upevněná na stromě u cesty, o tom, jak si zde hrála a s čím, jelikož na Markvarci prožila celé své dětství. Cestou jsme narazili na hodně zvláštního člověka, něco jako přerostlý lesní skřítek nebo kdo ví J, který po nás chtěl něco k jídlu. Naštěstí se z toho vyklubala pohledná a příjemná paní Houšková, která nás zavedla do svého příbytku, kde nám poskytla velmi krásné a útulné přístřeší, teplý čaj, kávu, na stole bylo mnoho dobrot, které nám upekly maminky a nebo dokonce samy děti…moc chválím Ondry ořechovou bábovku, Míši slané šneky, Honzíkovy sladké šneky, Terezky slané houbičky, Lucinky naopak sladké houbičky, Denisovy rohlíčky, slaný štrůdl od Toma, Eliščiny jahodové řezy, Kristýnky a Anetky perníky a rohlíčky od paní asistentky. Byl připravený a rozdělaný oheň, kde si děti opekly přinesené vuřtíky, klobásy a párky. Po občerstvení si hrály v chatové oblasti, houpaly se na houpačkách, hrály pálkové a míčové hry, ale největší radost měly při matracové bitvě, naštěstí nikdo nepřišel k úrazu J.

Po půl jedné jsme se sbalili a nachystali na cestu zpět, zpáteční cesta nám uběhla rychle a před půl třetí jsme byli již v Lounech. Počasí bylo krásné a nám se tento Houbový den opravdu vydařil… i když bez hub J

              Chtěla bych touto cestou ještě jednou strašně moc poděkovat hlavně všem zúčastněným, paní Voráčkové, paní Novotné, paní Houškové, paní Dolejšové, paní Hodkové, paní asistentce Jelínkové, manželům Houškovým starším a samozřejmě i ostatním, kteří nám tento krásný den zpříjemnili dobrůtkami. Děti byly nadšené, prožily krásný den plný skvělých zážitků.